Vlijmen, diversen 2013, deel 1.
Donderdag 24 januari 2013. Repetitie orkest met koor in de Caleidoscoop.
Woensdag 23 januari 2013. Nationale voorleesdagen bibliotheek Heusden
Van woensdag 23 januari tot en met 2 februari 2013 vonden de Nationale
Voorleesdagen plaats. Doelstelling van deze campagne was het stimuleren van
voorlezen aan kinderen van die zelf nog niet kunnen lezen. Het prentenboek van
het jaar 2013: “Nog 100 nachtjes slapen” van Milja Praagman stond centraal.
In 2013 valt een aantal jubilea samen. Zo bestaat Stichting Lezen 25 jaar, Stichting Lezen & Schrijven 10 jaar, De Nationale
Voorleeswedstrijd 20 jaar, De Nationale Voorleesdagen 10 jaar en BoekStart 5
jaar. Voor Stichting Lezen meer dan aanleiding genoeg om 2013 uit te roepen tot
het Jaar van het Voorlezen. Een jaar waarin men zoveel mogelijk kinderen én volwassenen wil laten ervaren hoe leuk voorlezen is.
Zaterdag 19 januari 2013. Linda Koks, een bewoonster van Het Tweede Huis, een woning voor tien jonge volwassenen met een verstandelijke beperking aan de Vlaemsche Hoeve in Vlijmen, is erg graag in het nabijgelegen speeltuintje. Schommelen vindt ze het leukst. Laat die nou net niet in deze speeltuin staan. In de zomer ging ze naar een van haar begeleiders en vroeg haar of dit geregeld kon worden. Samen hebben zij een brief naar de gemeente Heusden geschreven met de vraag of er een schommel geplaatst kon worden. De gemeente nam een derde van de kosten voor haar rekening en de Rabobank was bereid een flinke bijdrage te leveren. De aanschafprijs kon naar beneden doordat buurtbewoners hielpen bij het plaatsen van de schommel, zij legden ook de speciale tegels. Om 15.30 uur werd de naam van het speeltuintje onthuld: ‘de Speelhoeve’. Door samen te werken, is het idee van Linda Koks gerealiseerd. Een prima voorbeeld van integratie van buurtbewoners. Samen met wethouder Kees van Bokhoven knipte Linda het lint door van het speeltoestel met twee schommels.
Woensdag 9 januari 2013. De 28-jarige Sensei Alex Hermans is geslaagd voor de vierde dan Shotokan karate. Tijdens het examen, dat afgenomen werd in Utrecht, moest hij een scala aan technieken demonstreren zowel met als zonder partner. De twee kihon series (bestaande uit minimaal tien logisch bij elkaar horende technieken), de drie kata’s (schijngevechten zonder tegenstanders), een bunkai (een minstens een minuut durend demonstratiegevecht met een partner waarbij een kata wordt uitgelegd), een enbu (demonstratiegevecht met partner) en een zelfverdedigingsdemonstratie (waarbij greep-, stok- en mesaanvallen centraal stonden) werden door Alex zelf vormgegeven en op vierde dan niveau uitgevoerd. Na ruim anderhalf uur examen ontving hij uit handen van de examencommissie, de Karate-Do Bond Nederland, zijn diploma voor deze uitzonderlijke prestatie op relatief jonge leeftijd. Alex Hermans is docent Lichamelijke opvoeding op het Willem van Oranje college te Waalwijk en trainer bij Shotokan Karate-do school Tora no Maki in Vlijmen en Nieuwkuijk.
Links Kamahl Kivits, rechts Alex Hermans
Vlijmen, centrum
©2013 Dick Buskermolen