Foto's Heusden vroeger, deel 2
Deze foto van de Demersingel werd begin 1900 gemaakt vanaf de singel tegenover de "Duiventoren". Links tussen de bomen is de toren van de Kath. Kerk te zien, die stond op de hoek van Roomsche Kerkstraat en Herptsestraat. Geheel rechts de eveneens verwoeste stellingmolen op het Oranjebastion.
De Pelsestraat in 1913 met links vooraan een café op de hoek met de Putterstraat, waar thans een flatgebouw staat. Op het einde links de stadhuistoren en rechts een torentje van het postkantoor.
In 1896 werd de eerste steen gelegd voor het St. Antonius Gasthuis aan de Demer. Nu staat er een groot gedeelte van het bejaardenhuis.
Vroeger stonden in Heusden op diverse plaatsen openbare stadspompen, zoals hier op de Vischmarkt. Deze pompen waren ook te vinden in o.a. de Pompstraat, Putterstraat, Botermarkt, Breestraat, Zustersteeg en Demer.
Foto rond 1935 van de Demersingel, genomen bij het bruggetje van de huidige Schapenbrugstraat. Rechts de "werfhuizen" en recht vooruit het bruggetje dat de Wittebroodstraat met de Sterrestraat verbindt.
Demer ongeveer 1940. Op de achtergrond het bruggetje bij de Wittebroodstraat. Foto genomen vanaf de Burchtstraat.
Foto rond 1935 van het Burchtplein met vooraan links de MULO school en daarnaast een woonhuis, die beide werden afgebroken om plaats te maken voor een parkeerterrein. Het woonhuis rechts staat er nog steeds en en het weiland is verandert in de Hertogin Johanna van Brabantstraat.
De huizen en MULO school moesten volgens de regels van de totale restauratie worden opgeruimd. Deze foto rond 1956 toont rechts de nieuwe RK Kerk, maar nog zonder toren. Verderop het begin van de Hertogin Johanna van Brabantstraat.
De nieuwe in gebruik genomen RK Jongensschool aan de Demer in 1931. Hier was Dhr. G.Carpay van 1913 tot 1945 de hoofdonderwijzer. Hij boezemde bij zijn leerlingen veel ontzag in. Rond 1980 werd deze school afgebroken en werden op deze plaats (Het Bastion) huizen gebouwd.
Einde van de Demer in de dertiger jaren van de vorige eeuw. Uiterst rechts de woning van Dhr. Carpay, hoofd van de ernaast gelegen RK Jongensschool. Huis op het einde, wat uitkeek op de Demer, was van Dorus van Hooff.
Zelfde plek, vrijdag 23 oktober 2009.
Foto uit 1927 van de Ned. Hervormde Kerk.
Voorgevels van de huizen in de Breestraat. In de Burchtstraat werd het huisje met "onbewoonbaar verklaarde woning" afgebroken en men vindt er nu nog een muurtje. In het midden de toren van de Hervormde Kerk.
Burchtstraat met rechts de voormalige woning met koetshuis van de fam. Verhagen en op de foto van 1930, de fam. Hilwig.
De Heusdense maandmarkt op Botermarkt en Hoogstraat, 17 september 1931.
Zicht op de Ridderstraat vanaf de Vismarkt in 1930.
Januari 1945: links de beschadigde Gereformeerde kerk, midden achter de gedeeltelijk verwoeste drukkerij van Van der Kolk.
Hulpgoederen van buitenaf worden na de oorlog Heusden binnengebracht.
Schapenbrugstraat 31 december 1903. Geheel links het pand van de notaris, ook het pand met witte paardekop bestaat nog.
Burchtstraat in 1901. Het pand geheel links staat er nog steeds en geheel rechts de latere praktijkruimte van notaris Merkx. Voor die tijd veel gebruikt geheel links de hondekar, verder naar achter het tramstationnetje en vaag zichtbaar het trammetje.
Tramstation met stoomtram aan het Burchtplein in 1909 waar zich nu de RK Kerk en pastorie bevindt.
Voor de locomotief kan men Klaaske van Gorp (met witte bakkerschoot) onderscheiden, verder achter de platte kruiwagen
de besteller Wout van Baardwijk, terwijl links voor het tramhuis de administratuer A.D.Scholten staat. De personentram
zou de verbinding op Drunen blijven onderhouden tot najaar 1926.
Wittebroodstraat 1918. Links een pomp, op de achtergrond het stadhuis, en rechts logement "Het Koffiekanneke".
Pelserstraat vanuit de Lombardstraat gefotografeert in 1914 -1918. Links op de achtergrond het stadhuis en rechts torentje van het postkantoor.