Foto's Drunen in vroeger jaren, deel 4

Dit gebouw staat er nog steeds, zij het met een andere bestemming en een ingrijpende gedaanteverandering, in de Stationsstraat (DAB garage). In 1905 besloot de afd. Drunen-Elshout van de N.C.B. tot oprichting van een zuivelfabriek. Na een teleurstellende start –slechts 42 boeren traden toe, samen 160 koeien bezittend- werd op 17 oktober van dat jaar de eerste melk aangevoerd in een gebouwtje van “De boterij van Drunen en Elshout”, dat de naam fabriek nauwelijks verdiende en waarin de machines met handkracht werden bediend

Achteraanzicht van de fabriek, die reeds in 1906 een stoomzuivelfabriek werd. Op 27 november 1906 werd dit gebouw ingezegend door deken Selten. De kosten van de nieuwe fabriek waren f 17.000,= Het succesvolle verloop na 1905 was te danken aan het feit, dat de niet-leden hun opbrengst vergeleken met de leden, en hun angst om toe te treden verdween volkomen. In 1917 werd de naam gewijzigd, zoals op de bovenste foto te zien is.
De zuivelfabriek hield in 1965 op te bestaan. Foto is genomen vanaf de plaats waar nu de Julianastraat ligt.

Stationsstraat in 1942

Op deze foto uit de Torenstraat had Berus van Oosterhout eens een rijwielzaak annex huishoudelijke artikelen. Op deze foto is de zaak inmiddels gesloten.
Momenteel bevindt zich hier nieuwbouw, zie foto.

Dit appartementencomplex staat nu op de plaats van Van Oosterhout

Het klooster van de broeders in Drunen is gesticht in 1851, met als doel de mannelijke jeugd godsdienstig onderricht en ontspanning te bieden. Zo werd op zondagen de congregatie voor jongens en jonge mannen door de broeders geleid. Er hoorden thuis: de Gymnastiekver. ‘St. Hermen Jozef’, de in 1802 opgerichte harmonie, een handboogvereniging, voetbalclub V.J.C., een atletiekclub en een toneelvereniging. Bovendien was er een bibliotheek, er werd geschaakt, gebiljart en gekaart. Na verloop van tijd konden oude mannen er een onderdak vinden en nog later kostheren. In 1952 zijn de broeders uit Drunen vertrokken vanwege het feit dat er een groot tekort was ontstaan aan roepingen.
Momenteel staat op deze plaats St. Jacobushof.

Op deze plek staat nu Jacobushof

Broeders van Drunen, welke als doelstelling hadden de opvoeding van de jeugd. De broeders van Drunen richtten de jongenscongregatie op voor de ‘geestelijke en godsdienstige’ ontspanning en ontwikkeling van de jongens.
In 1952 is hier een einde aan gekomen. Het oude mannenhuis maakte plaats voor zorgcentrum Jacobushof.

Deze molen heeft gestaan aan de Lage Papesteeg (Stationsstraat), halfweg in de stationsstraat, aan de oostkant. Rond 1850 was de eigenaar J.Manders en waarschijnlijk was er ook een cafe bij. De molen is voor 1900 afgebroken nadat hij in verval was geraakt.
De gebouwen bleven staan en verkocht aan enkele mensen die er een schoenfabriekje in vestigden. Later nam een viertal, de zgn. Vierbond, het fabriekje over. Daarna werd de fabriek overgenomen door de gebroeders De Munnik, onder de naam ‘Lydia’. Nu is het een winkel in o.a. kampeerartikelen. In de Papesteeg stonden rond 1850 maar weinig huizen. Nadat Drunen omstreeks 1890 een station kreeg, werd de naam gewijgigd in Stationsstraat.

Drunen 1916

Drunen 1916

Drunen 1916. Links de woningen van F.Pulles en L. van de Lee, rechts op de voorgrond de woning van
J.Klerks, daarachter de "Tafi", een kruidenierswinkel, en de woning van J. van Esch.
Tegenwoordig zie je links Super de Boer en Boekhandel Sikkers, rechts interieurzaak Lommers

Drunen 1916

Afgebroken woning Schoolstraat

Grotestraat 101, tegenover de kerk, gebouwd in 1928 en 1929. Het hoofd der school heer Jehoel is een van de bekendste bewoners ervan.

Sempke 1972

Sempke

Sempke rond 1950

Zicht op Lips 1963 met rechts de Brakenstraat